Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 1.2 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1.25 szklanek mąki ziemniaczanej
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka masła
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sól
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz z łyżką masła i wystudź.
- Śliwki wypestkuj, ale nie rozkrawaj ich. W miejsce pestki łyżeczką nałóż cukier.
- Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i 1 szklankę mąki ziemniaczanej. Szybko wyrób ciasto.
- W garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki masła. Śmietanę wymieszaj z cynamonem i cukrem.
- Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm i pokrój w plastry o szerokości 2 cm. Każdy placuszek ciasta rozgnieć w dłoni, ułóż na nim śliwkę, uformuj kulkę i obtocz ją w mące ziemniaczanej.
- Wrzucaj partiami na wrzątek, gotuj 5 minut, aż wypłyną. Knedle podawaj polane śmietaną.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka