Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polskie knedle ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  śliwek węgierek
  • 1.2 kg  ziemniaków
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1.25 szklanek  mąki ziemniaczanej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  masła
  • 150 ml  gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • sól
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz z łyżką masła i wystudź.
  2. Śliwki wypestkuj, ale nie rozkrawaj ich. W miejsce pestki łyżeczką nałóż cukier.
  3. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i 1 szklankę mąki ziemniaczanej. Szybko wyrób ciasto.
  4. W garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki masła. Śmietanę wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  5. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm i pokrój w plastry o szerokości 2 cm. Każdy placuszek ciasta rozgnieć w dłoni, ułóż na nim śliwkę, uformuj kulkę i obtocz ją w mące ziemniaczanej.
  6. Wrzucaj partiami na wrzątek, gotuj 5 minut, aż wypłyną. Knedle podawaj polane śmietaną.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE