Dzisiaj jest: Środa, 11.09.2024 Imieniny: Jacka i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomarańczowe racuchy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąki + 1 łyżka
  • 50 g  drożdży
  • 1/2 szklanki  cukru + 5 łyżek
  • 1 szczypta  soli
  • 2 sztuki jajka
  • sok z 2 pomarańczy
  • 100 g  masła + 3 łyżki
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 3 łyżki  smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj sól i wymieszaj. Drożdże połącz z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Rozczyn wlej do mąki. Dodaj pozostałe mleko, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jajka, skórkę pomarańczową oraz 100 g roztopionego masła. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie z ciasta formuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju.
  4. Sok, 4 łyżki cukru oraz 3 łyżki masła zagotuj w rondelku, aż zgęstnieje. Sosem polej racuchy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE