Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
3 szklanki mąki + 1 łyżka
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru + 5 łyżek
1 szczypta soli
2 sztuki jajka
sok z 2 pomarańczy
100 g masła + 3 łyżki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
1 sztuka i 1/2 szklanki mleka
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj sól i wymieszaj. Drożdże połącz z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Rozczyn wlej do mąki. Dodaj pozostałe mleko, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jajka, skórkę pomarańczową oraz 100 g roztopionego masła. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie z ciasta formuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju.
- Sok, 4 łyżki cukru oraz 3 łyżki masła zagotuj w rondelku, aż zgęstnieje. Sosem polej racuchy.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników