Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
500 ml mleka 3,2 %
100 ml wody
4 sztuki jajka
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru pudru
60 g roztopionego masła
- Nadzienie
1 kg jabłek
2 sztuki pomarańcze
- Sos
200 g cukru
1 łyżka masła
1 szklanka soku z pomarańczy
skórka starta z jednej pomarańczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka ubij trzepaczką. Ciągle mieszając dodaj mleko, wodę, mąkę, cukier puder, sól i roztopione masło. Wymieszaj na gładką masę. Odstaw na 30 minut. Patelnię rozgrzej i posmaruj resztą roztopionego masła. Wlewaj porcjami ciasto i smaż z obu stron naleśniki.
- Sos: Skórkę pomarańczową pokrój na małe kawałki, zalej wrzątkiem i zblanszuj. Cukier rozpuść w rondelku, a gdy się skarmelizuje dodaj sok z pomarańczy. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj schłodzone masło i startą skórkę pomarańczową. Wymieszaj i zagotuj.
- Nadzienie: Pomarańcze obierz z błonek i pokrój w ćwiartki. Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Na patelnię wlej kilka łyżek sosu pomarańczowego i podsmaż na nim jabłka do momentu, aż będą miękkie. Na koniec dodaj pomarańcze i wymieszaj.
- Nadzienie nakładaj na naleśniki i zawijaj. Przed podaniem polej sosem i udekoruj kawałkami pomarańczy.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka