Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk pomidorów
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 250 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- pieprz grubo mielony
- kilka liści świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz, odetnij wierzchy. Łyżeczką wydrąż miąższ, uważając by nie przedziurawić skórki.
- Szpinak oczyść, umyj, osusz. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim porwany na mniejsze kawałki szpinak. Podsmażaj, aż zmięknie. Pod koniec dodaj rozgnieciony w prasce czosnek. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
- Ser feta pokrój w kostkę, połącz z ostudzonym szpinakiem. Nadzieniem napełnij pomidory, oprósz pieprzem. Tak przygotowane pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj 20 minut w 180 st. C, aż ser się rozpuści. Podawaj udekorowane listkami bazylii.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia