Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
4 sztuki duże jajka
2 sztuki pomidory
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
słodka papryka w proszku
1 sztuka czerwona cebula
kilka gałązek świeżego oregano
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku i rozkłóć widelcem. Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w krążki, a czosnek drobno posiekaj.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Następnie podsmaż na nim cebulę z czosnkiem, a gdy się zeszklą, dodaj pomidory. Podsmażaj, mieszając, do czasu aż sok odparuje.
- Następnie na patelnię wlej rozkłócone jajka wraz z warzywami. Smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
- Gotowe danie podawaj udekorowane krążkami cebuli i świeżym oregano.
Źródło przepisu: Smacznego!