Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
300 g pomidorki koktajlowe
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki masło
roztopione
2 łyżki ocet balsamiczny
200 g ciasto francuskie
bazylia
świeża, do dekoracji
sól
do smaku
pieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidorki.
- Dno formy do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, oprósz pieprzem i wyłóż pomidorki koktajlowe. Następnie skrop je octem balsamicznym oraz pozostałym roztopionym masłem. Ciasto francuskie rozwiń, wykrój z niego koło wielkości formy, po czym przykryj nim pomidorki.
- Tartę piecz 20 minut w 200 st. C. Danie przez chwilę przestudź na kratce kuchennej, a następnie odwróć formę do góry dnem i wyjmij tartę tak, aby pomidorki były na wierzchu. Na koniec oprósz potrawę solą, pieprzem i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!