Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
5 sztuk sporych pomidorów
1 sztuka cebula
200 g ryżu
250 g pieczarek
1 pęczek zielonej pietruszki
1 szklanka soku pomidorowego
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, a gdy się zrumieni dodaj pieczarki. Smaż do miękkości.
- Następnie dodaj ryż, 50 ml soku i 1/2 szklanki wody. Dopraw i dodaj posiekaną pietruszkę. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 minut.
- Z pomidorów odetnij czapeczki, wydrąż ze środka miąższ i wsyp szczyptę cukru. Następnie włóż farsz pieczarkowo-cebulowy i dodaj po łyżce wody. Nafaszerowane pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej resztą soku pomidorowego i odrobiną oliwy. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka