Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidory faszerowane pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 5 sztuk sporych pomidorów
  • 1 sztuka cebula
  • 200 g  ryżu
  • 250 g  pieczarek
  • 1 pęczek  zielonej pietruszki
  • 1 szklanka  soku pomidorowego
  • 1 łyżka  cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, a gdy się zrumieni dodaj pieczarki. Smaż do miękkości.
  3. Następnie dodaj ryż, 50 ml soku i 1/2 szklanki wody. Dopraw i dodaj posiekaną pietruszkę. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Z pomidorów odetnij czapeczki, wydrąż ze środka miąższ i wsyp szczyptę cukru. Następnie włóż farsz pieczarkowo-cebulowy i dodaj po łyżce wody. Nafaszerowane pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej resztą soku pomidorowego i odrobiną oliwy. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE