Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki pomidory
duże
- Farsz:
150 g pieczarki
125 ml wino białe wytrawne
2 łyżki masło
125 ml śmietana słodka
1 ml sok z 1/2 cytryny
- Przyprawy:
1/4 łyżeczki czosnek
sproszkowany1 szczypta pieprz
świeżo zmielony1 szczypta sól
1 łyżeczka szczypior
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż grzyby na rozgrzanym na patelni maśle. Następnie podlej winem i podgrzewaj tak długo, aż wyparuje prawie cały sos. Wlej śmietankę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i solą.
- Z pomidorów zetnij wierzchy, wydrąż środki i oprósz wewnątrz pieprzem i solą. Wypełnij pomidory farszem pieczarkowym. Nadmiar nadzienia wyłóż na dno formy, w której będą zapiekane pomidory. Piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem wierzch pomidorów posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Moja kuchnia