Dzisiaj jest: Sobota, 31.10.2020 Imieniny: Urbana i Augusta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pomidory faszerowane pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  pomidory
    duże
    Farsz:
  • 150 g  pieczarki
  • 125 ml  wino białe wytrawne
  • 2 łyżki  masło
  • 125 ml  śmietana słodka
  • 1 ml  sok z 1/2 cytryny
    Przyprawy:
  • 1/4 łyżeczki  czosnek
    sproszkowany
  • 1 szczypta  pieprz
    świeżo zmielony
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżeczka  szczypior
    posiekany

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż grzyby na rozgrzanym na patelni maśle. Następnie podlej winem i podgrzewaj tak długo, aż wyparuje prawie cały sos. Wlej śmietankę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i solą.
  2. Z pomidorów zetnij wierzchy, wydrąż środki i oprósz wewnątrz pieprzem i solą. Wypełnij pomidory farszem pieczarkowym. Nadmiar nadzienia wyłóż na dno formy, w której będą zapiekane pomidory. Piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem wierzch pomidorów posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE