Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
80 dag pomidorów
1 sztuka kulka mozzarelli
2 łyżki startego parmezanu
posiekana świeża bazylia
posiekana świeża natka pietruszki
3 ząbki czosnku
4 sztuki cebule
2 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Następnie ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i oprósz solą oraz pieprzem.
- Cebulę i czosnek obierz i zmiksuj z posiekanymi bazylią i pietruszką. Do powstałej masy dodaj oliwę, sok z cytryny oraz parmezan i wymieszaj. Tak przygotowanym pesto zalej pomidory.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią pomidory. Całość posyp orzeszkami pinii. Zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!