Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidory zapiekane z serem camembert


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk dużych pomidorów
  • 250 g  przecieru pomidorowego
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  masła
  • 150 g  ryżu
  • 1/2 łyżeczki  suszonych płatków chili
  • 1 łyżka  listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 150 g  sera camembert

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedź.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do niej przecier pomidorowy, suszone zioła i posiekaną świeżą bazylię.
  3. Pomidory umyj, zetnij kapelusz z ogonkiem. Łyżeczką wydrąż miąższ. Wydrążone pomidory oprósz w środku solą i ułóż na ręczniku papierowym otworami do dołu.
  4. Miąższ dodaj do podsmażonej cebuli. Zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut.Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Odlej kilka łyżek sosu, a resztę wymieszaj z ugotowanym ryżem.
  5. Wydrążone pomidory wypełnij ryżowym farszem. Na wierzchu każdego pomidora ułóż plasterek sera.
  6. Tak przygotowane pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej odłożonym wcześniej sosem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE