Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk dużych pomidorów
- 250 g przecieru pomidorowego
- 2 sztuki cebule
- 1 łyżka masła
- 150 g ryżu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g sera camembert
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedź.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do niej przecier pomidorowy, suszone zioła i posiekaną świeżą bazylię.
- Pomidory umyj, zetnij kapelusz z ogonkiem. Łyżeczką wydrąż miąższ. Wydrążone pomidory oprósz w środku solą i ułóż na ręczniku papierowym otworami do dołu.
- Miąższ dodaj do podsmażonej cebuli. Zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut.Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Odlej kilka łyżek sosu, a resztę wymieszaj z ugotowanym ryżem.
- Wydrążone pomidory wypełnij ryżowym farszem. Na wierzchu każdego pomidora ułóż plasterek sera.
- Tak przygotowane pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej odłożonym wcześniej sosem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka