Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Postna kapusta z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 1 kg  kapusty kwaszonej
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 150 g  pieczarek
  • 2 sztuki garści suszonych śliwek
  • 2 sztuki jabłka
  • 3 sztuki cebule
  • 2-3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka  kminku
  • 3 sztuki liście laurowe
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją i zalej wodą. Dodaj pieprz, ziele angielskie, kminek i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
  2. Suszone grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Pieczarki obierz, opłucz na sicie, pokrój w plasterki i podduś na łyżce rozgrzanego oleju.
  3. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej cebulę i pieczarki razem z olejem. Śliwki i namoczone grzyby pokrój w paseczki i dodaj do kapusty.
  4. Dorzuć również obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Dopraw cząbrem. Gotuj jeszcze 60 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE