Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
1 kg kapusty kwaszonej
50 g suszonych grzybów
150 g pieczarek
2 sztuki garści suszonych śliwek
2 sztuki jabłka
3 sztuki cebule
2-3 łyżki oleju rzepakowego
5 sztuk ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
3 sztuki liście laurowe
cząber
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją i zalej wodą. Dodaj pieprz, ziele angielskie, kminek i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
- Suszone grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Pieczarki obierz, opłucz na sicie, pokrój w plasterki i podduś na łyżce rozgrzanego oleju.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj do niej cebulę i pieczarki razem z olejem. Śliwki i namoczone grzyby pokrój w paseczki i dodaj do kapusty.
- Dorzuć również obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Dopraw cząbrem. Gotuj jeszcze 60 minut.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka