Dzisiaj jest: Piątek, 14.08.2020 Imieniny: Alfreda i Euzebiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Postna kapusta z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Postna kapusta z grzybami to przepis na tradycyjne danie wigilijne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  kapusta kiszona
  • 250 g  grzyby leśne
  • 50 g  podgrzybki
    suszone
  • 150 g  śliwki suszone
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 szklanka  wino wytrawne czerwone
  • 2 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  oliwa
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 liście  liście laurowe
  • 2 ziarenka  jałowiec
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 ziarenka  pieprz
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby i śliwki zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Potem grzyby pokrój w paski, a śliwki przekrój na połówki. Płyn z moczenia zachowaj.
  2. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj grzyby i duś razem przez 6 minut.
  3. Kapustę pokrój i razem z podsmażonymi grzybami, suszonymi grzybami oraz śliwkami włóż do garnka. Podlej wodą z moczenia grzybów i śliwek. Dodaj pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz pieprz. Na koniec wkrusz kostkę bulionową. Gotuj wszystko przez 60 minut.
  4. W czasie gotowania podlej winem. Na koniec kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE