Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Potrawka z cukinii i sera feta


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 60 dag  cukinii
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 30 dag  pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii
  • 2-3 sztuki gałązki świeżej bazylii
  • 10 dag  sera feta
  • 2 szklanki  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka plasterek cytryny
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie umyj, osusz i razem ze skórką pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w płatki.
  2. Cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażaj, po czym dodaj szklankę bulionu, suszoną bazylię i plasterek cytryny. Duś wszystko pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Po tym czasie wlej pozostały bulion, dodaj połówki pomidorków i duś jeszcze 5-6 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Gotową potrawkę rozlej do miseczek. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem feta i polej sokiem z cytryny wymieszanym z resztą oliwy. Danie udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj z chlebkiem pita lub bagietką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE