Dzisiaj jest: Czwartek, 05.12.2024 Imieniny: Kryspina i Saby



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Potrawka z fasolki szparagowej i kalafiora


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
*do tego przepisu najlepsze są kasze kleiste (bulgur,jaglana) lub ryż niesypki (basmati,jaśminowy)
**olej kokosowy możesz zastąpić oliwą,bądź olejem rzepakowym
***jeśli nie przepadasz za mozzarellą , zwykły ser również się nada, a w wersji wegańskiej płatki drożdżowe

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  fasolka szparagowa
  • 1/2 główki  kalafior
  • 100 g  bulgur
  • 1 łyżeczka  olej kokosowy
  • 1/2 łyżeczki  sól himalajska
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 1 łyżeczka  pipeprz
  • 1 kulka  mozzarella

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i zmniejszam gaz,aby "pyrkało",ale buzowało. Po 5-7 min wrzucam do fasolki pokrojonego drobno kalafiora (żeby nie brudzić tysiąca garnków i gotuję,aż kalafior będzie miękki,a fasolka al dente.
  2. W tym samym czasie gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu.
  3. Gdy wszystko się ugotuje, rozgrzewam na patelni olej i wrzucam warzywa. Smażę ok 3 min.W tym czasie rwę mozzarellę na paski,kawałki (jak kto woli).
  4. Do warzyw dorzucam kaszę i dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam dokładnie, po czym wrzucam mozzarellę i znów mieszam. Smażę około 3-4 min, po czym zmniejszam gaz,nakrywam przykrywką i duszę jeszcze jakieś 5 min.
  5. Podaję gorące, posypane odrobiną pestek słonecznika. Pychota!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 1


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE