Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
**olej kokosowy możesz zastąpić oliwą,bądź olejem rzepakowym
***jeśli nie przepadasz za mozzarellą , zwykły ser również się nada, a w wersji wegańskiej płatki drożdżowe
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g fasolka szparagowa
- 1/2 główki kalafior
- 100 g bulgur
- 1 łyżeczka olej kokosowy
- 1/2 łyżeczki sól himalajska
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżeczka pipeprz
- 1 kulka mozzarella
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i zmniejszam gaz,aby "pyrkało",ale buzowało. Po 5-7 min wrzucam do fasolki pokrojonego drobno kalafiora (żeby nie brudzić tysiąca garnków i gotuję,aż kalafior będzie miękki,a fasolka al dente.
- W tym samym czasie gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu.
- Gdy wszystko się ugotuje, rozgrzewam na patelni olej i wrzucam warzywa. Smażę ok 3 min.W tym czasie rwę mozzarellę na paski,kawałki (jak kto woli).
- Do warzyw dorzucam kaszę i dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam dokładnie, po czym wrzucam mozzarellę i znów mieszam. Smażę około 3-4 min, po czym zmniejszam gaz,nakrywam przykrywką i duszę jeszcze jakieś 5 min.
- Podaję gorące, posypane odrobiną pestek słonecznika. Pychota!