Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg patisonów
1/2 kg ziemniaków
2 sztuki marchewki
200 g wędzonego boczku
200 g pieczarek
200 g śliwek
świeży majeranek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Patisony obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę razem z boczkiem. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W garnku podsmaż boczek. Następnie dodaj marchew oraz pieczarki i chwilę podsmaż.
- Po kilku minutach dorzuć patisona, ziemniaki i podlej wszystko szklanką wody. Dopraw do smaku i duś, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pokrojone w plasterki śliwki oraz majeranek i duś jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka