Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pulpeciki z ciecierzycy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pulpeciki z ciecierzycy najlepiej podawać z gotowanymi ziemniaczkami. Osoby na diecie bezglutenowej powinny zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową, gryczaną lub z ciecierzycy.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 g  ciecierzyca
    z puszki
  • 4 łyżki  mąka
    czubate
  • 8 ząbków  czosnek
  • 4 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1 łyżeczka  soda oczyszczona
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • olej
    do smażenia
  • 6 sztuk  pomidory
    obrane
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  pietruszka
  • 2 sztuki  jajka
  • 6 sztuk  cebula

Sposób przyrządzania:

  1. 3 cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz pietruszki. Smaż razem przez kilka minut. Do warzyw dodaj pomidory i posiekane 3 ząbki czosnku. Gotuj przez 30 minut, często mieszając. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką w proszku.
  2. Osączoną ciecierzycę wrzuć do miski i zmiksuj blenderem. Dodaj posiekane 3 cebule oraz pozostały czosnek i sok z cytryny. Całość lekko rozdrobnij. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
  3. Składniki połącz z jajkami i sodą. Masę zagęść mąką i uformuj z niej kulki. Tak przygotowane pulpeciki usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Składniki sosu zmiksuj na gładko i zalej nim pulpety. Całość piecz 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 1.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE