Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 400 g ciecierzyca
z puszki - 4 łyżki mąka
czubate - 8 ząbków czosnek
- 4 łyżki natka pietruszki
posiekana - 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra - 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 sztuka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia - 6 sztuk pomidory
obrane - 2 sztuki marchew
- 2 sztuki pietruszka
- 2 sztuki jajka
- 6 sztuk cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- 3 cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz pietruszki. Smaż razem przez kilka minut. Do warzyw dodaj pomidory i posiekane 3 ząbki czosnku. Gotuj przez 30 minut, często mieszając. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką w proszku.
- Osączoną ciecierzycę wrzuć do miski i zmiksuj blenderem. Dodaj posiekane 3 cebule oraz pozostały czosnek i sok z cytryny. Całość lekko rozdrobnij. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Składniki połącz z jajkami i sodą. Masę zagęść mąką i uformuj z niej kulki. Tak przygotowane pulpeciki usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Składniki sosu zmiksuj na gładko i zalej nim pulpety. Całość piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku