Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka mąka
- 1 opakowanie konfitura truskawkowa
- masło
do smażenia - 100 g maliny
świeże - cukier puder
do oprószenia - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie mieszając, stopniowo dodawaj żółtka.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę i szczyptę soli, po czym delikatnie wymieszaj. Ciasto musi być puszyste. Patelnię teflonową dobrze rozgnieć.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wlej zawartość miski. Zmniejsz ogień i smaż, podważając boki omletu, aż masa u góry się zetnie.
- Omlet obróć i smaż jeszcze przez 1 minutę. 1/2 omletu posmaruj konfiturą, po czym złóż go na pół. Podawaj z owocami i cukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku