Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza z pomidorami i oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 25 g  drożdży
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 szklanka  ciepłej wody
  • sól
  • 250 ml  przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii
  • 150 g  tartego sera mozzarella
  • 50 g  czarnych oliwek
  • 2 sztuki pomidory
  • kilka gałązek bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w niedużej ilości wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozczyn wlej do mąki, dodaj pozostałą ciepłą wodę. Zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj olej i ponownie zagnieć. Kulę ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 40-50 minut, by wyrosło.
  2. Przecier pomidorowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią oraz solą. Pomidory umyj, osusz, pokrój w plastry. Oliwki odsącz z zalewy.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj cienko sosem pomidorowym, posyp serem, na wierzchu ułóż pomidory, oliwki i listki bazylii. Ustaw blachę w dolnej części piekarnika i piecz pizze przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
  4. Gotowe danie podawaj posypane listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE