Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g mąki
25 g drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka ciepłej wody
sól
250 ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
150 g tartego sera mozzarella
50 g czarnych oliwek
2 sztuki pomidory
kilka gałązek bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w niedużej ilości wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozczyn wlej do mąki, dodaj pozostałą ciepłą wodę. Zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj olej i ponownie zagnieć. Kulę ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 40-50 minut, by wyrosło.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią oraz solą. Pomidory umyj, osusz, pokrój w plastry. Oliwki odsącz z zalewy.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj cienko sosem pomidorowym, posyp serem, na wierzchu ułóż pomidory, oliwki i listki bazylii. Ustaw blachę w dolnej części piekarnika i piecz pizze przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
- Gotowe danie podawaj posypane listkami bazylii.
Źródło przepisu: moje smaki życia