Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
4 sztuki tortille
300 g świeżego lub mrożonego szpinaku
2 sztuki krążki sera pleśniowego camembert
2 sztuki duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 sztuka żółtko
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak podsmaż na maśle. Dodaj przyprawy i żółtko. Smaż jeszcze przez chwilę. Następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy szpinak przestygnie, odcedź go dokładnie z resztek wody.
- Patelnię ustaw na najmniejszym gazie, aby placki się nie spaliły, a następnie połóż na nią jedną tortillę.
- Układaj na placku kolejno: w niewielkich odstępach pokrojony w kostkę ser pleśniowy, cienką warstwę szpinaku i ponownie ser pleśniowy.
- Nakryj wszystko drugim plackiem, a gdy dolna warstwa sera się roztopi, obróć potrawę na drugą stronę i smaż około minuty.
- Pokrój quesadillę w trójkąty, podobnie jak pizzę i podawaj z ulubionym sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka