Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g groszek konserwowy
- 250 g ciasto francuskie
- 1 sztuka cebula czerwona
- 200 g śmietana kremówka
- 3 sztuki jajka
- tłuszcz
odrobina - mąka
odrobina - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek opłucz, osącz. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto na gruby kwadrat. Okrągłą formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem.
- Groszek wysyp na ciasto. Cebulę obierz, pokrój w piórka i poukładaj na groszku. Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą masę wylej na ciasto.
- Pozostałe jajko rozkłóć i posmaruj nim krawędzie ciasta. Tak przygotowane quiche piecz 10 minut w 190 st. C. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Smacznego!