Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
2 sztuki por
150 g pieczarki
brązowe2 łyżki masło
+do formy150 g ser ementaler
2 sztuki jajka
250 g śmietana kremówka
gęsta1 opakowanie ciasto francuskie
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory umyj, pokrój w talarki. Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pory. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj z porem i chwilę jeszcze smaż. Całość odstaw do ostygnięcia.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka połącz z kremówką, dodaj połowę startego sera oraz ostudzone pieczarki z porami. Wszystko razem wymieszaj.
- Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciasto. Brzegi zetnij, a spód ponakłuwaj widelcem. Na przygotowanym cieście rozsmaruj nadzienie i posyp je resztą startego sera. Quiche piecz 40 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!