Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g szparagi zielone
- 100 g szparagi białe
- 1 opakowanie ciasto francuskie
- 2 sztuki jajka
- 200 g ser ementaler
- 100 g śmietana kwaśna
- mąka
do posypania stolnicy - 1 garść szczypiorek
posiekany - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dolną część szparagów obierz. Zdrewniałe końcówki odetnij. Następnie dokładnie umyj. Grubsze sztuki przekrój wzdłuż na pół, aby wszystkie kawałki były mniej więcej takie same. Włóż je do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut, aż będą półtwarde. Następnie szparagi natychmiast schłodź w zimnej wodzie i odcedź.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie na okrągły płat, nieco większy niż forma na tartę. Naczynie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Przy brzegach formy natnij ciasto nożem.
- Jajka ubij i posmaruj nimi wierzch ciasta. Podpiecz ciasto przez 15 minut w 180 st. C. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podpieczone ciasto posmaruj mieszanką serową i poukładaj pokrojone na kawałki szparagi. Wstaw z powrotem do piekarnika i dopiekaj przez 15 minut. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!