Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Quiche ze szparagami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Quiche ze szparagami to przepis na smaczne danie inspirowane kuchnią francuską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  szparagi zielone
  • 100 g  szparagi białe
  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  ser ementaler
  • 100 g  śmietana kwaśna
  • mąka
    do posypania stolnicy
  • 1 garść  szczypiorek
    posiekany
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dolną część szparagów obierz. Zdrewniałe końcówki odetnij. Następnie dokładnie umyj. Grubsze sztuki przekrój wzdłuż na pół, aby wszystkie kawałki były mniej więcej takie same. Włóż je do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut, aż będą półtwarde. Następnie szparagi natychmiast schłodź w zimnej wodzie i odcedź.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie na okrągły płat, nieco większy niż forma na tartę. Naczynie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Przy brzegach formy natnij ciasto nożem.
  3. Jajka ubij i posmaruj nimi wierzch ciasta. Podpiecz ciasto przez 15 minut w 180 st. C. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Podpieczone ciasto posmaruj mieszanką serową i poukładaj pokrojone na kawałki szparagi. Wstaw z powrotem do piekarnika i dopiekaj przez 15 minut. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE