Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 275 g niemrożonego ciasta francuskiego
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 sztuki jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka duża cebula
- 150 g zielonych oliwek
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przez 3 minuty pokrojone czosnek i cebulę. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Jajka ubij ze śmietanką. Powstałą masę wymieszaj z farszem szpinakowym. Dodaj wcześniej wypestkowane oliwki.
- Okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm wylep ciastem francuskim. Podpiecz ciasto 5-6 minut w temperaturze 190 st. C. Na podpieczone ciasto wyłóż masę szpinakową i piecz 30 minut w temperaturze 170 st. C. Podawaj ciepłe.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka