Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1 sztuka jajko
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
cukier puder
olej
2 sztuki jabłka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko lekko podgrzej, po czym rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj jajko, przesianą mąkę i energicznie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do ciasta. Całość odstaw na 30 minut, by wyrosło.
- Na rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączaj na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!