Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g twaróg
półtłusty200 ml mleko
2 sztuki jajka
3 łyżeczki cukier
200 g mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
olej
do smażeniakonfitura
do dekoracjicukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Twaróg zmiel dwukrotnie i dodaj do niego 200 ml mleka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 3 łyżeczki cukru. Na koniec wbij jajko. Całość dokładnie zmiksuj na jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie nakładaj porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej i smaż placuszki. Usmażone placki przekładaj na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe placuszki ułóż na talerzach, posmaruj konfiturą i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku