Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 szklanki mąka
1.5 szklanek mleko
1 sztuka jajka
350 g maliny
1 łyżka cukier
1 łyżeczka cukier waniliowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Maliny opłucz, odcedź i zostaw do ocieknięcia.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajko. Wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Przygotowane ciasto wlewaj porcjami na gorący tłuszcz, formują małe placki. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Gotowe racuchy układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe racuchy ułóż na talerzach i posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku