Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g maślanka
2 sztuki jajka
2 łyżki cukier puder
200 g mąka
40 g masło
1 łyżeczka soda oczyszczona
250 g serek mascarpone
100 g miód
1 łyżeczka cynamon
mielony2 sztuki banan
2 sztuki kaki
orzechy
do ozdobymięta
do ozdobyolej
do smażeniasól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Maślankę zmiksuj z jajkami i rozpuszczonym masłem. Następnie dodaj cukier puder, mąkę, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, po czym usmaż placki na rumiany kolor.
- Serek mascarpone wymieszaj z 1/3 miodu i cynamonem. Banany obierz i pokrój w plasterki. Owoce kaki oczyść i pokrój na cząstki.
- Placki posmaruj pozostałym miodem. Następnie wyłóż je jeden na drugi, przekładając serkiem mascarpone i 3/4 kawałków bananów oraz kaki. Danie podawaj udekorowane orzechami, miętą i resztą owoców.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski