Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g maślanka
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki cukier puder
- 200 g mąka
- 40 g masło
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 250 g serek mascarpone
- 100 g miód
- 1 łyżeczka cynamon
mielony - 2 sztuki banan
- 2 sztuki kaki
- orzechy
do ozdoby - mięta
do ozdoby - olej
do smażenia - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Maślankę zmiksuj z jajkami i rozpuszczonym masłem. Następnie dodaj cukier puder, mąkę, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, po czym usmaż placki na rumiany kolor.
- Serek mascarpone wymieszaj z 1/3 miodu i cynamonem. Banany obierz i pokrój w plasterki. Owoce kaki oczyść i pokrój na cząstki.
- Placki posmaruj pozostałym miodem. Następnie wyłóż je jeden na drugi, przekładając serkiem mascarpone i 3/4 kawałków bananów oraz kaki. Danie podawaj udekorowane orzechami, miętą i resztą owoców.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski