Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 szklanka mąka pszenna
1 łyżeczka drożdże
świeże1 łyżka cukier
1 szczypta sól
1 szklanka mleko
letnie4 łyżki olej
do smażenia
- Sos winogronowo-żurawinowy:
1 szklanka winogrona
1 łyżka masło
2 łyżki żurawina
ze słoika3/4 łyżeczki mąka ziemniaczana
1 łyżka miód
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę pszenną, drożdże, cukier, sól oraz mleko. Wymieszaj składniki, przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie nakładaj ciasto na rozgrzany na patelni olej i smaż placuszki z obu stron.
- Na oddzielnej patelni rozgrzej masło z miodem. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodaj przekrojone na połówki winogrona i żurawinę. Smaż kilka minut, po czym podlej 1/3 szklanki wody i wymieszaj. Na koniec dolej rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj.
- Gotowe racuszki podawaj polane sosem winogronowo-żurawinowym.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka