Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
200 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
1 sztuka i 1/2 łyżki cukru
12 g drożdży
2 sztuki jabłka
cukier puder
olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże przełóż do miski, dodaj cukier oraz letnie mleko. Wymieszaj i odstaw rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodaj do rozczynu sól, mąkę i jajko. Wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na ciepły olej i smaż na złoty kolor.
- Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka