Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mąka
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 łyżka ocet
- sól
do smaku - 250 g ser ricotta
- 300 g owoce
mrożone, np. truskawki, jagody lub maliny - 2 łyżeczki cukier puder
- 2 łyżki śmietana kwaśna
- 1 łyżeczka cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesyp na stolnicę. Dodaj jajka, żółtko, ocet oraz szczyptę soli. Składniki zagnieć na elastyczne ciasto, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto na 30 minut do lodówki.
- Ser ricotta przełóż do miski, dodaj rozmrożone owoce oraz cukier puder i wymieszaj.
- Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Na jeden płat wyłóż porcje przygotowanego farszu. Całość przykryj drugim plackiem, delikatnie dociskając w miejscach, które są wypełnione farszem.
- Pierożki wytnij, po czym ich brzegi przyciśnij widelcem. Tak przygotowane ravioli wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez 8 minut. Danie podawaj na gorąco polane śmietaną oraz posypane cukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku