Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Farsz
- 125 g ricotty
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 sztuka por
- masło
- sól
- pieprz
- Pasta
- 2 sztuki jajka
- 200 g mąki pszennej
- Salsa
- 1 pęczek szczypiorku
- masło
- 50 ml śmietany
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pasta: Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka i wyrabiaj przez 15 minut. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.
- Farsz: Ziemniaki przepuść przez praskę. Pory pokrój w cienkie krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj je do ziemniaków razem z ricottą. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na bardzo cienki placek. Z połowy ciasta wytnij kwadraty o wymiarach 2,5 x 2,5 cm. Na każdy kwadrat nałóż po łyżeczce farszu w równych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta i przygniatając lekko, by usunąć powietrze, zlepiaj i tnij boki ravioli.
- Tak przygotowane ravioli gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku.
- Salsa: Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany szczypiorek i lekko przesmaż. Następnie wlej śmietanę.
- Na talerzu ułóż kilka gotowych pierożków. Na wierzch połóż kilka łyżek salsy.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka