Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ravioli z ricottą i porem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Farsz
  • 125 g  ricotty
  • 250 g  ugotowanych ziemniaków
  • 1 sztuka por
  • masło
  • sól
  • pieprz
    Pasta
  • 2 sztuki jajka
  • 200 g  mąki pszennej
    Salsa
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • masło
  • 50 ml  śmietany
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pasta: Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka i wyrabiaj przez 15 minut. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.
  2. Farsz: Ziemniaki przepuść przez praskę. Pory pokrój w cienkie krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj je do ziemniaków razem z ricottą. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na bardzo cienki placek. Z połowy ciasta wytnij kwadraty o wymiarach 2,5 x 2,5 cm. Na każdy kwadrat nałóż po łyżeczce farszu w równych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta i przygniatając lekko, by usunąć powietrze, zlepiaj i tnij boki ravioli.
  4. Tak przygotowane ravioli gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku.
  5. Salsa: Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany szczypiorek i lekko przesmaż. Następnie wlej śmietanę.
  6. Na talerzu ułóż kilka gotowych pierożków. Na wierzch połóż kilka łyżek salsy.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE