Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
300 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 sztuki jajka
- Farsz
700 g miąższu z dyni
800 g ziemniaków
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki sera ricotta
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
- Dodatkowo
4 sztuki szalotki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 pęczek szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj. Dynię pokrój, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku przez 20 minut. Wyjmij, ostudź, zmiksuj.
- Dodaj rozgniecione ziemniaki, posiekaną natkę i ser ricotta. Wymieszaj, dopraw do smaku.
- Z mąki, soli i jajek zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na dwa płaty. Na jednym płacie łyżeczką ułóż w rządkach nadzienie. Przykryj drugim płatem i radełkiem wycinaj ravioli.
- Tak przygotowane ravioli wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną.
- Szalotki przekrój na połówki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pierożki podawaj z cebulką, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia