Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 sztuki jajka
- Farsz
- 700 g miąższu z dyni
- 800 g ziemniaków
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki sera ricotta
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- Dodatkowo
- 4 sztuki szalotki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 pęczek szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj. Dynię pokrój, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku przez 20 minut. Wyjmij, ostudź, zmiksuj.
- Dodaj rozgniecione ziemniaki, posiekaną natkę i ser ricotta. Wymieszaj, dopraw do smaku.
- Z mąki, soli i jajek zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na dwa płaty. Na jednym płacie łyżeczką ułóż w rządkach nadzienie. Przykryj drugim płatem i radełkiem wycinaj ravioli.
- Tak przygotowane ravioli wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną.
- Szalotki przekrój na połówki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pierożki podawaj z cebulką, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia