Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Risotto waniliowo-kokosowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  ryżu arborio
  • 1 łyżka  masła
  • 800 ml  mleka
  • 250 ml  mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 łyżka  pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3-4 łyżki  wiórków kokosowych

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż i podsmażaj dopóki się nie zeszkli. Dolej 100-200 ml mleka i poczekaj, aż ryż je wchłonie. Ciągle mieszaj, żeby się nie przypaliło.
  2. Gdy ryż wchłonie mleko, dolej następne 100-200 ml i znów poczekaj, aż danie zgęstnieje. Czynność powtarzaj, dopóki mleko się nie skończy. W połowie dodaj mleko kokosowe.
  3. Przy ostatniej porcji mleka dodaj cukier puder oraz pastę waniliową. Potrawę posyp uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE