Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 łyżka masła
- 800 ml mleka
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż i podsmażaj dopóki się nie zeszkli. Dolej 100-200 ml mleka i poczekaj, aż ryż je wchłonie. Ciągle mieszaj, żeby się nie przypaliło.
- Gdy ryż wchłonie mleko, dolej następne 100-200 ml i znów poczekaj, aż danie zgęstnieje. Czynność powtarzaj, dopóki mleko się nie skończy. W połowie dodaj mleko kokosowe.
- Przy ostatniej porcji mleka dodaj cukier puder oraz pastę waniliową. Potrawę posyp uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników