Dzisiaj jest: Piątek, 17.01.2025 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Risotto z bazylią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka szkl. ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki  ryżu dzikiego
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże
  • sól
  • pieprz
  • 4 sztuki gałązki bazylii
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Następnie podsmaż je na rozgrzanym w garnku maśle, doprawiając do smaku solą.
  3. Po chwili dodaj najpierw ryż długoziarnisty, a po kilku minutach dziki. Smaż wszystko aż ryż lekko zbrązowieje. Następnie dolej szklankę wody, dopraw solą i gotuj całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie dodaj pomidory w puszce lub świeże (świeże pomidory należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki).
  5. Przed podaniem dodaj porwaną bazylię i wymieszaj. Ułóż risotto na talerzach w kształt zgrabnej babeczki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Telemax


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE