Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka szkl. ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki ryżu dzikiego
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże
- sól
- pieprz
- 4 sztuki gałązki bazylii
- 2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Następnie podsmaż je na rozgrzanym w garnku maśle, doprawiając do smaku solą.
- Po chwili dodaj najpierw ryż długoziarnisty, a po kilku minutach dziki. Smaż wszystko aż ryż lekko zbrązowieje. Następnie dolej szklankę wody, dopraw solą i gotuj całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dodaj pomidory w puszce lub świeże (świeże pomidory należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki).
- Przed podaniem dodaj porwaną bazylię i wymieszaj. Ułóż risotto na talerzach w kształt zgrabnej babeczki.
Źródło przepisu: Telemax