Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
250 g borowików
100 g podgrzybków
15 sztuk suszonych grzybów
1 szklanka ryżu
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 sztuki białe cebule
250 ml wywaru warzywnego
1/2 sztuki masła osełkowego
3 łyżki startego parmezanu
pieprz
vegeta
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj. Większe pokrój na pół lub ćwiartki i podsmaż na połowie rozgrzanego masła. Odstaw. Suszone grzyby namocz dzień wcześniej w gorącej wodzie.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle z dodatkiem vegety. Następnie dodaj pokrojone namoczone suszone grzyby.
- Wsyp ryż i smaż, mieszając, aż ziarna będą na wpół przezroczyste. Dodaj wino i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Następnie podlewaj wywarami z suszonych grzybów i warzyw. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki i lekko klejący.
- Dopraw do smaku pieprzem i wsyp tarty parmezan. Dodaj podsmażone grzyby i udekoruj natką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka