Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag świeżych buraków
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
10 dag masła
30 dag ryżu
200 ml białego wina
1 l bulionu warzywnego
4 dag startego parmezanu + odrobina do posypania
20 dag kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz i osącz. Buraki obierz, pokrój na większe kawałki i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek i oprósz solą. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj i zeszklij w garnku na 5 dag rozpuszczonego masła. Wsyp ryż, po czym podsmaż. Składniki zalej winem i mieszaj do momentu, aż cały płyn odparuje.
- Do zawartości garnka stopniowo wlewaj chochelką bulion, cały czas mieszając. Kolejne porcje wywaru dodawaj w momencie, gdy cały płyn zostanie wchłonięty lub wyparuje. Czynność powtarzaj do czasu, aż ryż będzie miękki.
- Buraki drobno pokrój i dołóż do ryżu. Do risotto dodaj ser i pozostałe masło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia. Podawaj z dodatkiem kwaśniej śmietany i parmezanu.
Źródło przepisu: Smacznego!