Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 300 g pieczarki
- 300 g ryż arborio
- 150 ml wino białe wytrawne
- 1 l bulion warzywny
- 1 sztuka cebula
- 6 łyżek oliwa z oliwek
- 150 g ser żółty
Aldamer - 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwa truflowa
- 3 gałązki tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
- Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu.
- Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
- Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl