Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g ryż arborio
może być biały - 2 łyżki oliwa
- 1 sztuka szalotka
- 3 sztuki por
- 200 g groszek zielony
mrożony - 1.5 l bulion drobiowy
ciepły - 40 g ser parmezan
tarty - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę obierz i posiekaj. Pory oczyść, umyj i pokrój w plastry. Tak przygotowane szalotkę i pory podsmaż na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Następnie dodaj ryż, podlej 1 chochlą bulionu i gotuj przez 3 minuty.
- Kiedy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję płynu i gotuj często mieszając. Po 10 minutach dodaj groszek.
- Gdy ryż będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g parmezanu i wymieszaj. Rozłóż danie na talerze, wierzch posyp pozostałym serem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia