Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Risotto z porem po włosku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Risotto z porem po włosku to danie proste i smaczne. By przepis był zdrowszy można użyć brązowego ryżu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  ryż arborio
    może być biały
  • 2 łyżki  oliwa
  • 1 sztuka  szalotka
  • 3 sztuki  por
  • 200 g  groszek zielony
    mrożony
  • 1.5 l  bulion drobiowy
    ciepły
  • 40 g  ser parmezan
    tarty
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę obierz i posiekaj. Pory oczyść, umyj i pokrój w plastry. Tak przygotowane szalotkę i pory podsmaż na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Następnie dodaj ryż, podlej 1 chochlą bulionu i gotuj przez 3 minuty.
  2. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję płynu i gotuj często mieszając. Po 10 minutach dodaj groszek.
  3. Gdy ryż będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g parmezanu i wymieszaj. Rozłóż danie na talerze, wierzch posyp pozostałym serem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE