Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto pomidorowe:
3 sztuki jajka
4 łyżki przecier pomidorowy
2 łyżki mąka ziemniaczana
30 g mąka pszenna
50 g ser żółty
starty1 łyżeczka proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
ostra1/2 szklanki woda
bazylia
suszona, do smakusól
do smaku
- Farsz:
200 g szpinak
mrożony1 ząbek czosnek
1 sztuka cebula
mała80 g ser feta
200 g ser biały
mielony, śmietankowysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Żółtka oddziel od białek i wlewając do nich po łyżce gorącej wody ubij je na puszystą masę. Następnie ciągle miksując, dodawaj partiami przecier, papryki w proszku oraz żółty ser. Na koniec dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, bazylię i sól. Całość zmiksuj
- Białka ubij na sztywno i wymieszaj razem z przygotowanym ciastem. Uzyskaną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie zdejmij z papieru i za pomocą ściereczki zwiń w roladę. Zostaw do ostygnięcia.
- Farsz: Szpinak rozmroź i odcedź z nadmiaru wody. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż razem z czosnkiem na odrobinie rozgrzanego oleju.
- Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i smaż razem, aż masa zgęstnieje. Następnie przestudź farsz, po czym dodaj serek śmietankowy oraz fetę i wymieszaj. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Na zimne ciasto wyłóż farsz i ponownie zwiń ciasto w roladę. Gotowe danie schłodź przez 3 godziny w lodówce.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka