Dzisiaj jest: Poniedziałek, 07.10.2024 Imieniny: Marii i Marka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rolada pomidorowa z serem i szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Roladę pomidorową z serem i szpinakiem najlepiej podawać pokrojoną w plastry. Danie będzie doskonałym pomysłem na śniadanie lub kolację.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto pomidorowe:
  • 3 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  przecier pomidorowy
  • 2 łyżki  mąka ziemniaczana
  • 30 g  mąka pszenna
  • 50 g  ser żółty
    starty
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    ostra
  • 1/2 szklanki  woda
  • bazylia
    suszona, do smaku
  • sól
    do smaku
    Farsz:
  • 200 g  szpinak
    mrożony
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 80 g  ser feta
  • 200 g  ser biały
    mielony, śmietankowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Żółtka oddziel od białek i wlewając do nich po łyżce gorącej wody ubij je na puszystą masę. Następnie ciągle miksując, dodawaj partiami przecier, papryki w proszku oraz żółty ser. Na koniec dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, bazylię i sól. Całość zmiksuj
  2. Białka ubij na sztywno i wymieszaj razem z przygotowanym ciastem. Uzyskaną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie zdejmij z papieru i za pomocą ściereczki zwiń w roladę. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Farsz: Szpinak rozmroź i odcedź z nadmiaru wody. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż razem z czosnkiem na odrobinie rozgrzanego oleju.
  4. Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i smaż razem, aż masa zgęstnieje. Następnie przestudź farsz, po czym dodaj serek śmietankowy oraz fetę i wymieszaj. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.
  5. Na zimne ciasto wyłóż farsz i ponownie zwiń ciasto w roladę. Gotowe danie schłodź przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE