Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 700 g obranych ziemniaków
- 2 sztuki żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- mąka ziemniaczana
- Farsz
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera gouda
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- Dodatkowo
- 1 łyżka bułki tartej
- rękaw do pieczenia (2x30cm)
- folia spożywcza
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Ugnieć ziemniaki, a następnie wybierz z miski 1/4 ziemniaków, a ubytek wypełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wybrane wcześniej ziemniaki, żółtka, mąkę pszenną, pieprz oraz sól. Zagnieć ciasto.
- Farsz: Ser pokrój w słupki. Czosnek obierz i posiekaj. Szpinak oczyść, opłucz, odsącz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim czosnek. Następnie dodaj szpinak i podgrzewaj, aż zmięknie. Lekko przestudź. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser, jajko, sól oraz pieprz i wymieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna dodaj łyżkę bułki tartej.
- Rolada ziemniaczana ze szpinakiem: Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcję ciasta wyłóż na folię spożywczą, uformuj prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm, wyłóż połowę nadzienia, a następnie zwijaj pomagając folią, uformować roladę.
- Roladę przenieś ostrożnie do rękawa, dość ściśle zwiń, dobrze zwiąż. Tak samo zrób z drugą porcją ciasta. Gotowe rolady przenieś do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawaj z sosem serowym.
Źródło przepisu: Moja kuchnia