Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rolada ziemniaczana ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 700 g  obranych ziemniaków
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana
    Farsz
  • 200 g  świeżego szpinaku
  • 1 ząbek  czosnku
  • 50 g  sera gouda
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  masła
  • pieprz
  • sól
    Dodatkowo
  • 1 łyżka  bułki tartej
  • rękaw do pieczenia (2x30cm)
  • folia spożywcza

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Ugnieć ziemniaki, a następnie wybierz z miski 1/4 ziemniaków, a ubytek wypełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wybrane wcześniej ziemniaki, żółtka, mąkę pszenną, pieprz oraz sól. Zagnieć ciasto.
  2. Farsz: Ser pokrój w słupki. Czosnek obierz i posiekaj. Szpinak oczyść, opłucz, odsącz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim czosnek. Następnie dodaj szpinak i podgrzewaj, aż zmięknie. Lekko przestudź. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser, jajko, sól oraz pieprz i wymieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna dodaj łyżkę bułki tartej.
  3. Rolada ziemniaczana ze szpinakiem: Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcję ciasta wyłóż na folię spożywczą, uformuj prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm, wyłóż połowę nadzienia, a następnie zwijaj pomagając folią, uformować roladę.
  4. Roladę przenieś ostrożnie do rękawa, dość ściśle zwiń, dobrze zwiąż. Tak samo zrób z drugą porcją ciasta. Gotowe rolady przenieś do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawaj z sosem serowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE