Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów bez skórki z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 sztuk płatów lasagne
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki żółtej papryki
- 1/2 sztuki pęczka tymianku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 300 g sera ricotta
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka cukinia
- 80 g startego sera żółtego
- pieprz
- sól
- cukier do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pocięte pomidory. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Gotuj 10 minut.
- Lasagne gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut, po czym włóż do zimnej wody, osącz i przetnij wzdłuż na pół.
- Papryki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i tymianek posiekaj. Dodaj ricottę i papryki. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Sparzoną marchewkę oraz cukinię oczyść i potnij wzdłuż na plastry, po czym ułóż na płatach lasagne.
- Następnie na każdy płat wyłóż porcję nadzienia. Starannie zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Roladki polej sosem pomidorowym. Całość posyp serem żółtym i piecz 25 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku