Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka duży bakłażan
1-2 łyżki oliwy
100 g orzechów włoskich wyłuskanych
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
1 sztuka mała papryczka chili
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
2 łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
2 łyżki ciepłej wody
1/4 sztuki owocu granatu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażan pokrój wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm, oprósz z obu stron solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz dokładnie każdy plaster ręcznikiem papierowym, skrop oliwą i grilluj po 3 minuty z każdej strony.
- Orzechy zblenduj razem z czosnkiem, papryczką chili, zmielonymi ziarnami kolendry i octem winnym. Gdy powstanie pasta, dodaj 2 łyżki przegotowanej wody, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną natkę. Wymieszaj.
- Na każdy plaster bakłażana nakładaj porcję pasty i zwijaj w rulonik. Roladki podawaj posypane nasionami owocu granatu.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia