Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
100 g szpinak
mrożony, rozdrobniony370 g mąka pszenna
3 sztuki jajka
3 sztuki żółtko z jajka
1 szczypta sól
1 garść mąka
do wyrobienia ciasta
- Dodatkowo:
2 sztuki pomidory
300 g kurki grzyby
1 ząbek czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
200 g ser
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smakutymianek
do smaku1 łyżka ocet balsamiczny
200 ml śmietana
tłuszcz
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak rozmroź i wyciśnij.
- Mąkę przesiej, dodaj jajka, żółtka, szpinak i odrobinę soli. Składniki wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką. Wykrój z ciasta 4 prostokąty.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, jednocześnie usuwając szypułki i pestki. Świeże grzyby umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Pomidory, kurki i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Duś przez chwilę.
- Ser zetrzyj. Nadzienie wymieszaj z 50 g startego sera, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostały ser wymieszaj z octem i śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Kawałki ciasta włóż do osolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Osącz. Następnie na cieście układaj porcje nadzienia i zwijaj ciasto w roladki.
- Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i polej sosem serowym. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane