Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 szklanki białego ryżu
1 łyżka ugotowanej kaszy manny
1 sztuka jajko
80 g sera żółtego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
1 kostka rosołowa
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz i oczyść. W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody z kostką rosołową. Wsyp ryż i gotuj tak długo, aż cała woda się wchłonie. Odstaw ryż do ostygnięcia.
- Do ryżu dodaj natkę, ugotowaną kaszę mannę i dopraw pieprzem. Uformuj średniej wielkości kulki, w ich środki wciskając po kostce żółtego sera. Obtocz je w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki z każdej strony na rumiano.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka