Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g ryż biały
2 sztuki szalotka
2 ząbki czosnek
1 łyżka curry
3 sztuki goździki
1 sztuka anyż (przyprawa)
gwiazdka2 sztuki kardamon
1/2 łyżeczki kumin
1 kawałek cynamon
kora100 g rodzynki
60 g orzechy nerkowca
1 łyżka olej rzepakowy
600 ml bulion warzywny
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju przez minutę. Następnie dodaj goździki, kardamon, cynamon, kumin, anyż i curry. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj ryż i dopraw solą.
- Po minucie podlej składniki bulionem i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. W połowie gotowania dodaj rodzynki.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Danie przełóż na talerze i posyp orzechami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia