Dzisiaj jest: Niedziela, 19.05.2024 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryż z bobem i koperkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  bobu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szczypta  cukru
  • 200 g  ryżu arborio
  • 1 l  wywaru warzywnego
  • 1 pęczek  koperku
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Bób ugotuj i obierz ze skórki. Czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier oraz ryż i wymieszaj. Podlej wszystko chochlą wrzącego wywaru, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie wywar, dodaj kolejną porcję. Kontynuuj, aż ryż będzie prawie al dente.
  2. Następnie dodaj bób, wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę wywaru. Wymieszaj, posyp posiekanym koperkiem i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE