Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka
- 500 g kwaśnych jabłek
- sok z 1 cytryny
- 50 g rodzynków
- cynamon
- sól
- cukier
- jogurt
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz, zalej wrzącym mlekiem. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptę soli i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane jabłka wrzuć do garnka. Dodaj cukier i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i cynamon.
- Na ryż wyłóż porcję jabłek i polej jogurtem. Wierzch posyp cukrem i cynamonem.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia