Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka woreczek ryżu parboiled
3 sztuki średnie jabłka
1 sztuka pomarańcza
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
5-6 sztuk suszonych daktyli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka miodu
cynamon
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze obierz ze skórki i błonek, pozostały miąższ pokrój w plasterki, a następnie w mniejsze kawałki.
- Daktyle pokrój. Ryż opłucz i przełóż na patelnię. Dodaj jabłka, daktyle, pokrojoną pomarańczę i podlej wszystko winem oraz sokiem z cytryny. Duś wszystko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje.
- Następnie dodaj mleko, miód, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wymieszaj i gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!