Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka woreczek ryżu parboiled
- 3 sztuki średnie jabłka
- 1 sztuka pomarańcza
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 5-6 sztuk suszonych daktyli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze obierz ze skórki i błonek, pozostały miąższ pokrój w plasterki, a następnie w mniejsze kawałki.
- Daktyle pokrój. Ryż opłucz i przełóż na patelnię. Dodaj jabłka, daktyle, pokrojoną pomarańczę i podlej wszystko winem oraz sokiem z cytryny. Duś wszystko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje.
- Następnie dodaj mleko, miód, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wymieszaj i gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku