Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g ryż
- 570 ml mleko
- 1 sztuka cytryna
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki cukier
płaskie - 250 g maliny
- 150 g twarożek
- 3 łyżki cukier brązowy
płaskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz. Mleko wlej do garnka, dodaj ryż i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Gdy ryż wchłonie całe mleko, zdejmij garnek z ognia.
- Cytrynę wyszoruj, zetrzyj skórkę i dodaj do ryżu. Następnie dopraw gałką muszkatołową oraz 2 łyżkami cukru. Wymieszaj.
- Ryż nakładaj porcjami do kokilek. Na wierzchu ułóż maliny, po czym przykryj je warstwą twarożku.
- Każdą porcję oprósz 1 łyżką brązowego cukru. Piecz 7 minut w 180 st. C, aż cukier na wierzchu się zrumieni.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku