Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 125 g ryż biały
- 750 ml mleko
- 1 szczypta sól
- 3 sztuki jajka
- 115 g cukier
- 1 sztuka mango
- 2 sztuki kiwi
- 200 g truskawki
- 1 łyżka masło
- 40 g migdały
w płatkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem soli. Przestudź.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru i wymieszaj z ryżem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ryżową masą.
- Obierz mango i wyjmij pestkę. Kiwi obierz i razem z mango pokrój w kostkę. Truskawki obierz z szypułek, umyj, osącz. Tak przygotowane owoce wymieszaj z masą ryżową.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niego masę ryżową. Wierzch posyp migdałami w płatkach i pozostałym cukrem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane